Eredetiségvizsgálat import járműre – 2018

A vonatkozó kormányrendelet módosításával 2018. januárja óta ismét kötelező elvégezni az eredetiségvizsgálatot minden külföldről vásárolt jármű forgalomba helyezése előtt. Ezzel ismét bezárult egy kiskapu az autótolvajok, alvázszám hamisítók előtt, mely lehetőség 2009 óta csábította őket bűncselekmény elkövetésére, nagy haszon szerzésére. Az akkori módosítás eltörölte az EU-ból származó járművek kötelező eredetiségvizsgálatát, ha a jármű külföldi okmányai hiánytalanul megvoltak. Ez persze, mint azóta több száz, néhány ezer esetben igazoltan kiderült, felhívás volt keringőre a gépjármű-bűnözés szereplői részére. Ők éltek is a lehetőséggel. Szerencsére ez a kapu most bezárult. Eddig sem az volt a nagyobb veszély, hogy a külföldön megvásárolt jármű hamisított volt, hanem az, hogy a magyar “kereskedő” egy külföldi autó papírjaihoz igazíttatott egy lopott járművet, annak az alvázszámának meghamisíttatásával. Például egy totálkáros, törött, vagy kiégett autó papírjait hiánytalanul megkapta az eladótól. Szereztek egy hasonló évjáratú, gyártmányú lopott autót, majd annak azonosítóit átalakították a papíron szereplő azonosítókra. Sokkal nagyobb nyereséget lehet ezzel szerezni, mint tisztességes autó-kereskedéssel.

Év eleje óta ez a kapu zárva van. Nekünk pedig ismét nagy kihívás, hogy az esetlegesen hamisított alvázszámú járműveket kiszűrjük. Állunk elébe.

Ha Ön külföldön vásárolt használt járművet, akkor el kell végeztetnie az eredetiségvizsgálatot még a jármű magyarországi forgalomba helyezése előtt. Első lépésként vigye el a Közlekedési Hatóság valamelyik kirendeltségére, ahol Honosítás vagy Egyedi forgalomba helyezés keretén belül egy Műszaki adatlapot kap. Ezzel és a külföldi okmányokkal hozza el hozzánk a járművet, hogy elvégezzük a kötelező eredetiségvizsgálatot.